Kalkulačka pro výpočet RPSN

V naší kalkulačce pro výpočet výše RPSN si můžete snadno spočítat, kolik doopravdy zaplatíte za půjčení peněz. Ne každá půjčka je totiž tak levná, jak se tváří. Buďte proto opatrní a hlídejte si výši RPSN. V naší kalkulačce pro výpočet výše RPSN si můžete snadno spočítat, kolik doopravdy zaplatíte za půjčení peněz. Ne každá půjčka je totiž tak levná, jak se tváří. Buďte proto opatrní a hlídejte si výši RPSN.

Tato kalkulačka vám umožní si spočítat, jaké je reálné RPSN vámi zvažované půjčky. RPSN je zkratka „roční procentní sazba nákladů“.

Na rozdíl od klasických úroků, RPSN v sobě zahrnuje i všechny další náklady spojené s půjčkou (třeba poplatek za poskytnutí půjčky, poplatek za měsíční výpis z úvěrového účtu nebo i jiné poplatky).

Takže dvě půjčky, které mají stejné úroky, mohou mít díky skrytým poplatkům diametrálně rozdílné RPSN. Díky RPSN tak máte možnost snadno poznat, kolik vás půjčka nebo úvěr doopravdy stojí.

Online výpočet RPSN:

Kalkulačka pro výpočet RPSN online
Celková výše půjčky nebo úvěru

Počet měsíčních splátek

Jaká je měsíční splátka

Poplatek za uzavření smlouvy:

Jiné pravidelné měsíční poplatky
nebo náklady spojené s úvěrem

Výpočet

K čemu je dobré sledovat výši RPSN?

Bez toho, že byste studovali všechny detailní podmínky každé půjčky, máte díky RPSN rychlý přehled o tom, jaká je skutečná cena toho či kterého úvěru. V inzerátech s nabídkou půjčky nebo úvěru totiž často vidíte, že daný finanční produkt má nízké úroky, třeba jen 6% nebo i méně.

Samotné roční úroky ale nevypovídají nic o tom, kolik skutečně zaplatíte. Někdy totiž za schválení úvěru zaplatíte částku i několik tisíc korun. A každý měsíc bance platíte další poplatky, takže vaše skutečné náklady za půjčené peníze mohu být i několik desítek procent.

Pozor na nebankovní půjčky

Zvláště dobře vynikne srovnání klasického dlouhodobého úvěru a krátkodobé nebankovní půjčky:

  • Pokud byste si od banky půjčili 100 000 Kč na 5 roků a platili měsíční splátku 2250 Kč, pak je RPSN 14, 36%. Každý rok, tedy za půjčení peníze zaplatíte cca 14 300 Kč
  • Pokud si u nebankovní společnosti vezmete půjčku 5000 Kč na 30 dní a na konci musíte vrátit 6000 Kč (platíte 1000 Kč za 30 dní), pak je RPSN takové půjčky 791%. Pokud byste si za podobných podmínek půjčili 100 tisíc korun, tak vás to zruinuje

Dívejte se na výši RPSN

RPSN rozhodně není jen nějaký „technický“ údaj. Naopak. Všechny finanční společnosti, které nabízí půjčky jej, musí povinně uvádět. Pokud by ho neuvedli, nebo ho uvedli špatně, pak to znamená, že jim nemusíte platit skoro žádné úroky.

Díky pozornému sledování výše RPSN se také nenecháte zmást zavádějícími marketingovými sliby Jako že má půjčka nízké úroky, že vás to nic nestojí a podobně. Půjčování peněz finanční společnosti rozhodně nedělají zadarmo. A v čím jste větší nouzi, o tím více peněz, se vás budou snažit připravit.

Pozor také na to, že neexistuje nic jako maximální RPSN. I když Česká národní banka tento údaj u všech půjček vyžaduje, jeho výše není nijak omezena

Jak se počítá RPSN?

Vzorec pro výpočet RPSN je poměrně složitý. Je zde řada faktorů, které se při výpočtu berou do úvahy:

  • To, kolik jste si celkem půjčili
  • Jak často platíte splátky = ročně, měsíčně, jednorázově
  • Kolik je splátek celkem
  • Jaká je výše splátky
  • Jaké jsou další poplatky (za schválení půjčky, za vedení účtu, poplatek za výpis, nebo i jiné)

Výsledek výpočtu RPSN se udává v procentech. Pozor také na to, že neexistuje nic jako maximální RPSN

Užitečné infomace
Kalkulačky 2024
Půjčky do výplaty