Návod jak zjistit, jestli nejsem v exekuci

Informace, zda nejste v exekuci, můžete zjistit třeba z Centrální evidence exekucí (registr exekucí vedených exekutorskou komorou). Ověřování v registru ale není zadarmo. Informace, zda nejste v exekuci, můžete zjistit třeba z Centrální evidence exekucí (registr exekucí vedených exekutorskou komorou). Ověřování v registru ale není zadarmo.

Obáváte se, jestli vám náhodou nehrozí exekuce? Chtěli byste se ujistit, že máte všechny pohledávky a jiné finanční závazky vyřešené, abyste nemuseli mít strach z exekutora? Pokusíme se vám poradit, jak zjistit, zda nejste v exekuci.

Jak zjistit jestli nejsem v exekuci?

Možnost zjistit, zda náhodou nejste v exekuci umožňuje centrální evidence exekucí. Tento centrální registr všech aktivních exekucí provozuje Exekutorská komora České republiky

Centrální evidence exekucí

Centrální evidence exekucí se nachází na webu www.ceecr.cz. Jedná se o veřejnou databázi, která obsahuje informace o všech zahájených exekucích. Všichni exekutoři mají povinnost do databáze zapisovat informace o zahájení exekuce, o změnách v provádění exekuce nebo o jejím odkladu či ukončení.

Díky tomu je možné v tomto registru exekucí najít přehledný seznam všech exekucí, které by se vás mohly týkat.

Bohužel ale v centrálním registru nejsou všechny exekuce. Část exekucí si totiž provádějí přímo orgány státní správy (finanční úřady, zdravotní pojišťovny, soudy apod.). Tyto instituce nemají povinnost exekuce zapisovat do registru, a tak jsou tyto exekuce nedostupné.

Je ověřování v registru exekucí zdarma?

V registru exekucí není možné ověřování zdarma. Nahlížení do registru je zpoplatněno částkou 60 Kč za poskytnutí každého údaje. Prověření jedné osoby, která má více exekucí, tak může stát i několik stovek korun.

Kde jinde zjistit jestli nemám exekuce?

Prověření, zda nemáte exekuce, nabízí i několik veřejných projektů na internetu. Jedná se například o webovou stránku www.kolikmam.cz. Na tomto webu je možné nahlížet nejenom do registru exekucí, ale i do dalších registrů jako je třeba bankovní registr klientských informací (BRKI) nebo nebankovní registr klientských informací (NRKI)

I zde jsou všechny registry (a nahlížení do nich) zpoplatněny. Třeba ale výpis z registru exekucí zde pořídíte levnější než přímo z centrálního registru exekucí. To je díky tomu, že má tento zprostředkovatel větší slevu za používání registru, než vy jako běžný občan.

Kde jinde zjistit informace o exekucích?

Informace o exekucích se také můžete dozvědět z webových stránek jednotlivých exekutorských úřadů. Soudní exekuce jsou zase zveřejňovány na příslušných úředních deskách.

Užitečné infomace
Kalkulačky 2024
Půjčky do výplaty