Podpora v nezaměstnanosti: Musím chodit na Úřad práce v místě trvalého bydliště?

Na Úřad práce byste měli zajít do 3 dnů, od skončení zaměstnání. Můžete se obrátit na jakoukoliv pobočku ÚP, tedy ne jenom v místě trvalého bydliště, ale kdekoliv. Žádost o zaměstnání a podporu se dá vyřídit i elektronicky nebo poštou. Stačí poslat příslušné formuláře a další dokumenty/doklady. Na Úřad práce byste měli zajít do 3 dnů, od skončení zaměstnání. Můžete se obrátit na jakoukoliv pobočku ÚP, tedy ne jenom v místě trvalého bydliště, ale kdekoliv. Žádost o zaměstnání a podporu se dá vyřídit i elektronicky nebo poštou. Stačí poslat příslušné formuláře a další dokumenty/doklady.

Po ukončení zaměstnání nebo i při přerušení či ukončení podnikání, se můžete obrátit na Úřad práce. Můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, nebo i na podporu při rekvalifikaci. I když nemáte nárok na podporu, může být výhodné zajít na Úřad práce.

Proč se vyplatí jít po skončení zaměstnání na Úřad práce

I když jen málokdo spoléhá na to, že mu na Úřadu práce najdou nové zaměstnání. Přesto tam zamíří většina lidí po skončení zaměstnání. A to hned ze dvou důvodů:

  • Při splnění podmínek je nárok na podporu v nezaměstnanosti (minimální „odpracovaná“ doba 12 měsíců za poslední dva roky + další podmínky)
  • Po dobu v evidenci na Úřadu práce, za vás stát platí zdravotní pojištění (jinak by bylo nutné zdravotní pojišťovně platit minimální pojištění)
  • Úřad práce vám může zajistit/zaplatit rekvalifikační kurz (například rozšíření řidičského průkazu na jinou skupinu, svářečský kurz a mnohé další)

Pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, můžete použít tuto kalkulačku: Kalkulačka podpora v nezaměstnanosti. Pro výpočet podpory pro OSVČ, použijte: Kalkulačka podpora v nezaměstnanosti pro OSVČ.

Do kdy musím zajít na Úřad práce?

Chodit na Úřad práce není povinnost, ale právo. Pokud tam po skončení zaměstnání nepůjdete, tak za to rozhodně nehrozí žádná sankce. Je to vaše dobrovolné rozhodnutí.

Pokud ale chcete, aby vám doba v evidenci na Úřadu práce, navazovala na ukončené zaměstnání (nebo podnikání), pak je nutné na Úřad práce zajít do 3 pracovních dní. Tj. pokud zaměstnání skončíte v pátek, měli byste na ÚP zajít do středy příštího týdne.

Pokud na Úřad práce přijdete později, tak se nic neděje (není za to nějaká sankce nebo pokuta). Jen vám nebude doba evidence navazovat bezprostředně, na skončené zaměstnání. To pak může mít vliv i na výpočet výše podpory v nezaměstnanosti. Nebo na to, kolik bude podpora od Úřadu práce.

Podporu v nezaměstnanosti je možné vyřídit na kterékoliv pobočce Úřadu práce

S žádostí o zprostředkování zaměstnání nebo o podporu v nezaměstnanosti, se můžete obrátit na kteroukoliv pobočku Úřadu práce. Může to být tedy i pobočka v místě vašeho bydliště (tam kde skutečně bydlíte) a nemusíte to být jen pobočka v místě vašeho trvalého bydliště.

V místě trvalého bydliště, byste měli na Úřadu práce vyřizovat například sociální dávky (jako je například příspěvek na bydlení, přídavky na dítě, rodičovský příspěvek a jiné).

Zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání a podporu v nezaměstnanosti, ale můžete vyřídit na kterékoliv pobočce ÚP. Nebo je to možné provést i poštou či elektronicky.

Musím chodit osobně na Úřad práce?

Téměř vše, co je potřeba řešit s Úřadem práce, se dá řešit i bez osobní návštěvy. Jen po telefonu, s pomocí pošty nebo elektronicky. Poštou nebo elektronicky je možné vyřídit i žádost o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání nebo i podporu v nezaměstnanosti.

Budete k tomu potřebovat vyplnit příslušné formuláře – ty je možné najít v elektronické podobě, online na webu Ministerstva práce a sociálních věcí:

  • Formuláře pro žádost o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání najdete zde.
  • Formulář pro žádost o podporu v nezaměstnanosti najdete zde (podává se jen společně s předchozím formulářem)
  • Další formuláře související s podporou v nezaměstnanosti, zprostředkováním zaměstnání nebo i se sociálními dávkami jsou zde.

Jednotlivé formuláře je možné vyplnit rovnou online, a následně se uložit vyplněný PDF dokument. Nebo je možné formulář stáhnout do počítače a vyplnit off-line. Nebo je vytisknout a vyplnit ručně.

Jaké dokumenty a doklady jsou potřeba pro vyřízení podpory v nezaměstnanosti

Pozor na to, že kromě dvou výše uvedených formulářů (žádost o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání a žádost o podporu v nezaměstnanosti), mohou být potřeba i další dokumenty, které je případně nutné neskenovat a přiložit.

Jedná se například o:

  • Zápočtový list
  • Výpověď ze zaměstnání nebo dohoda o ukončení pracovního poměru
  • Doklad o přerušení nebo ukončení podnikání
  • Doklad o výši průměrného čistého příjmu v posledním zaměstnání
  • Doklad o výši vyměřovacího základu (dokládají OSVČ po přerušení/ukončení podnikání)
  • A jiné

Mohu o podporu v nezaměstnanosti požádat emailem?

S Úřadem práce, je možné komunikovat i s pomocí pošty nebo elektronicky. V případě elektronické komunikace, to ale není tak jednoduché, že by stačilo použít obyčejný email. Ten se dá použít pro běžnou komunikaci s Úřadem práce. Třeba když budete potřebovat s něčím poradit. Podání žádosti je ale potřeba udělat formálnějším způsobem.

Jsou tyto tři možnosti:

  • Přes datovou schránku – vyplněné formuláře a naskenované/ofocené přílohy, je možné poslat elektronicky přes datovou schránku. Zřízení datové schránky je zdarma. Posílání zpráv vůči státním úřadům je také zdarma.
  • Přes email s elektronickým podpisem – dá se použít i „klasický“ email, budete ale potřebovat elektronický podpis. Ten se dá za poplatek nechat zřídit třeba na poště (CZECH POINT), nebo i jinde
  • Přes klasickou poštu – všechny dokumenty je možné poslat i „staromódně“ s pomocí klasické pošty (doporučený dopis)

Jinak je možné osobně doručit dokumenty na jakoukoliv pobočku ÚP osobně. Stačí je jen hodit do sběrného boxu (který bývá obvykle před vchodem do budovy, nebo v Úředních hodinách doručit na podatelnu.

Kde najít kontakty na Úřad práce

V případě nejasností je možné Úřad práce kontaktovat:

  • Call centrum Úřadu práce je 800 779 900 (PO a ST 8-17, ÚT a ČT 8-15 a PÁ 8-13)
  • Kontakty na jednotlivé pobočky je možné najít zde
Užitečné infomace
Kalkulačky 2024
Půjčky do výplaty