Kalkulačka: Jak vypočítat nemocenskou při karanténě (COVID nebo jiná infekční nemoc)

Pokud je vám nařízena karanténa z důvodu koronaviru (COVID-19), nebo i z jiného důvodu, tak máte nárok na stejnou nemocenskou, jako při klasické neschopence. Do 28. 2. 2022 je při karanténě nárok na příplatek izolačka - až 370 Kč za jeden den. OSVČ zase mají nárok na kompenzační bonus - 500 Kč za jeden den karantény. Pokud je vám nařízena karanténa z důvodu koronaviru (COVID-19), nebo i z jiného důvodu, tak máte nárok na stejnou nemocenskou, jako při klasické neschopence. Do 28. 2. 2022 je při karanténě nárok na příplatek izolačka - až 370 Kč za jeden den. OSVČ zase mají nárok na kompenzační bonus - 500 Kč za jeden den karantény.

I v roce 2022, se mnoho lidí dostává do povinné karantény z důvodu nákazy (nebo jen podezření na nákazu), novým koronavirem (COVID-19). V případě, že je nařízena karanténa zaměstnanci, pak je nárok na standardní neschopenku, jako při jakékoliv jiné nemoci. A to i v případě, že není nákaza koronavirem potvrzena, ale je pouze podezření na možnou nákazu a vy musíte v domácí karanténě čekat  na výsledky testů.

Nemocenská při karanténě v roce 2024

Speciální podmínky pro nemocenskou za karanténu, platily jen během časově omezené doby při epidemii COVID. Epidemie už ale skončila.

V roce 2024, platí při karanténě, jen běžné podmínky pro nárok na neschopenku a nemocenskou.

Při karanténě platí nemocenskou za prvních 14 dní zaměstnavatel – viz. kalkulačka pro výpočet nemocenské od zaměstnavatele v roce 2024.

Při dlouhodobé neschopence (nebo karanténě), je nárok na nemocenské dávky – viz kalkulačka pro výpočet nemocenské v roce 2024.

Na konci roku 2021, bylo schváleno obnovení příplatku „izolačka“, na který je nárok při karanténě. Během prvních 14 dní, máte při karanténě nárok na příplatek až 370 Kč za jeden den (celkový součet náhrady mzdy za nemoc a příplatku, nesmí překročit 90% průměrného výdělku). Na zvýšenou nemocenskou při karanténě, je nárok až do konce února 2022 (do 28. 2. 2022).

Kalkulačka – výpočet nemocenské během neschopenky (karantény) 2022

V této kalkulačce si můžete spočítat, kolik byste mohli dostat během neschopenky (karantény):

  • Prvních 14 dní je nárok na náhradu mzdy (počítá se z hodinové mzdy)
  • Od 15 dne je nárok na nemocenské dávky (počítá se z denního vyměřovacího základu)
Kalkulačka nemocenská při karanténě 2022
Průměrná hrubá hodinová mzda

Počet kalendářních dní v karanténě (*)

Počet zameškaných pracovních hodin (**)

Výpočet

(*) Minimální doba karantény při COVID je 7 (14) dní.

(**) Náhrada mzdy se poskytuje v době prvních 14 kalendářních dnů pracovní neschopnosti za pracovní dny (neodpracované hodiny) a za placené svátky. Náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel od 1 dne pracovní neschopnosti, resp. od 1 neodpracované hodiny (směny).

Kolik je nemocenská během karantény?

Mezi klasickou nemocenskou (neschopenkou) z důvodu nějaké nemoci nebo úrazu, a neschopenkou z důvodu karantény, není obvykle žádný rozdíl. Aktuálně (až do 28. 2. 2022), ale platí odlišné podmínky. Na konci roku 2021, bylo schváleno obnovení příplatku „izolačka“ – až 370 Kč za jeden den karantény (viz dále).

Rozdíl mezi karanténou a nemocenskou býval dříve, kdy platilo, že za první tři dny neschopenky z důvodu nemoci, nemáte nárok na náhradu mzdy (ještě do poloviny roku 2019, byly první 3 dny na neschopence neplacené).

V té době platilo, že když vám byla nařízena karanténa, tak jste měli nárok na nemocenskou již od prvního dne. Takže karanténa byla o něco málo „výhodnější“ než běžná neschopenka.

Vzhledem k tomu, že na nemocenskou je již od poloviny roku 2019 nárok od prvního dne neschopenky i u běžné nemoci, tak je tento rozdíl již irelevantní.

Jiné rozdíly mezi neschopenkou z důvodu nemoci nebo úrazu a mezi karanténou  obvykle nejsou (během epidemie COVID to ale může být jiné).

Když jste v karanténě tak:

  • Prvních 14 dní máte nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele
  • Pokud by byla karanténa delší než 14 kalendářních dní, tak od 15 dne máte nárok na nemocenské dávky

Náhrada mzdy od zaměstnavatele během karantény (prvních 14 dní)

Pokud je vám nařízena karanténa (z důvodu koronaviru nebo i jiného důvodu), pak máte nárok na náhradu mzdy, kterou vám prvních 14 dní vyplácí zaměstnavatel:

  • Náhrada mzdy od zaměstnavatele je ve výši 60% z redukovaného hodinového vyměřovacího základu (do určité výše, je to 60% z hrubé hodinové mzdy)
  • Prvních 14 dní máte nárok na náhradu mzdy (nemocenskou) pouze za skutečně neodpracované směny (hodiny)
  • Nárok na náhradu mzdy máte i ve zkušební době
  • Nárok na náhradu mzdy není po skončení zaměstnání

Nemocenská během karantény (od 15 dne)

Pokud by karanténa (nebo obecně pracovní neschopnost) trvala déle, než 14 kalendářních dní, tak od 15 dne, máte nárok na nemocenské dávky. Ty jsou vypláceny na základě nemocenského pojištění (to za zaměstnance platí zaměstnavatel, OSVČ si případně musí nemocenské platit sami):

  • Nemocenská od 15 dne, je ve výši 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu (do cca 36 000 Kč hrubého měsíčně je to 60% z hrubé mzdy)
  • Od 15 dne, se nemocenská (i během karantény) platí za každý kalendářní den (včetně víkendů nebo státních svátků)
  • Nemocenskou od 15 dne vyplácí ČSSZ (stát)
  • Nárok na nemocenské dávky od 15 dne, je i po skončení zaměstnání (pokud je karanténa nařízena do 7 dní od skončení zaměstnání)

Nemocenská během karantény po skončení zaměstnání

Podobně, jako u klasické neschopenky, i pro nemocenskou během karantény platí, že pokud je karanténa nařízena až po skončení zaměstnání, tak je nárok na nemocenské dávky pouze v případě, že k tomu dojde do 7 dní od skončení zaměstnání (pracovního poměru):

  • Pokud je nemocenská (karanténa) zahájena po skončení zaměstnání (do 7 dní), tak za prvních 14 dní nic nedostáváte (po skončení zaměstnání již není nárok na náhradu mzdy za prvních 14 dní)
  • Od 15 dne na neschopence, máte nárok na nemocenské dávky, i po skončení zaměstnání (při zahájení neschopenky/karantény do 7 dní)

Pokud by byla karanténa nařízena někomu, kdo je dlouhodobě nezaměstnaný (nebo třeba na rodičovské či mateřské dovolené), tak nemá nárok ani na náhradu mzdy za prvních 14 dní, ani na nemocenské dávky od 15 dne.

Příplatek izolačka – zvýšená nemocenská při karanténě 2021/2022

Podobě, jako v první polovině roku 2021, i v roce 2022 je nárok na zvýšenou nemocenskou při karanténě. Na konci roku 2021, bylo schváleno obnovení příplatku „izolačka“.

Pokud budete na začátku roku 2022 v karanténě (či izolaci), pak máte během prvních 14 dní, nárok na příplatek až 370 Kč za jeden den karantény. Celkový součet náhrady mzdy za nemoc od zaměstnavatele a tohoto příplatku, by neměl překročit 90% z průměrného výdělku.

Na zvýšenou nemocenskou, je nárok u karantény, zahájené v druhé polovině prosince 2021. Nárok je až do konce února 2022 (do 28. 2. 2022).

Karanténa a nárok na nemocenskou u OSVČ

Aby měl OSVČ nárok na nemocenské dávky, musí si platit nemocenské pojištění. Zatímco placení sociálního a zdravotního pojištění je pro OSVČ povinné, placení nemocenského pojištění je dobrovolné. Pokud si OSVČ neplatí nemocenské pojištění, nemá nárok ani na nemocenské dávky. Nemocenské pojištění pro OSVČ, je v roce 2022 částka 147 Kč měsíčně.

Další věc je u OSVČ ta, že prvních 14 dní nemají OSVČ nárok na nemocenskou. Zaměstnanci prvních 14 dní dostávají náhradu mzdy od zaměstnavatele. OSVČ ale nedostává mzdu a nemá zaměstnavatele, takže logicky ani nemůže mít náhradu mzdy.

OSVČ tak mají případně nárok až na nemocenské dávky od 15 dne.

Kompenzační bonus za karanténu pro OSVČ 2022 – 500 Kč za 1 den karantény

Během epidemie COVID, byl pro OSVČ obnoven kompenzační bonus. Na ten je opět nárok od 22. listopadu 2021, a dále i v roce 2022. Na kompenzační bonus, může být nárok právě z důvodu nařízené karantény (izolace).

Pokud má živnostník (OSVČ), nařízenu karanténu (nebo izolaci) a platí si nemocenské pojištění, pak si může požádat o kompenzaci ve výši 500 Kč za jeden den karantény. Aktuálně je na kompenzační bonus nárok až do konce ledna 2022 (přičemž kompenzační bonus, může být prodloužen i na další měsíce roku 2022).

Užitečné infomace
Kalkulačky 2024
Půjčky do výplaty